Se alla

Sverige behöver en mer nyanserad samhällsdebatt

Onsdag 27 juni 2018

Just nu pågår ett race to the bottom där det tävlas om vem som kan övertrumfa vem i att måla upp en mörk bild av Sverige och komma med det ena mer extrema förslaget än det andra. Varken värderingar eller internationella konventioner står i vägen för ytterligare utspel om att stänga Sverige.

Det är en tävling om att gå hårdast fram, att vara skarpast i sina formuleringar, att använda mest svärta i sina filmer i sociala medier. Några vill inskränka asylrätten, andra vill skapa ett samhälle byggt på angiveri.

Alla springer åt samma håll. Bollen sätts i rullning och samhällsklimatet hårdnar. Pendeln som slår stannar nästan aldrig i mitten. Sverige behöver en mer nyanserad samhällsdebatt som inte bara handlar om hårda tag och som inte bara handlar om migration. För den viktigaste frågan är inte vem som ska vinna racet till botten. Den stora framtidsfrågan är hur Sverige ska vinna racet till toppen.

Samtidigt som Jimmie Åkesson (SD) i riksdagens partiledardebatt fortsätter att sprida rädsla, oro och gamla, felaktiga eller falska uppgifter om asylmottagning, migration och integration för att få makt, rapporterar media om verkligheten:

Det går allt snabbare för utrikes födda att etablera sig på arbetsmarknaden och skillnaden i sysselsättningsgrad mellan utrikes och inrikes födda minskar. I SvD (13/6) får vi beskedet från arbetsförmedlingens prognoschef att ”utrikes födda kommer att vara helt avgörande för jobbtillväxten 2018 och 2019.” Ansvariga på golvet hos Scania rapporterar samma sak.

Om de extrema krafterna tillåts dominera så kommer Sverige att glida isär. Och det hotar den liberala samhällsmodell som ger oss frihet och välfärd. Vårt land är fullt kapabelt att lösa samhällsutmaningar, om vi bara ägnade tiden till det istället för att tävla om vem som har hårdast problembeskrivning och hårdast förslag.

För mig är världen inte svart eller vit. För mig är det inte så att antingen är man för fri invandring eller så stänger man gränsen helt. Det rimliga ligger ofta någonstans däremellan. Migrationspolitik är svårt i praktiken därför att det handlar om att avgöra vilka som ska få stanna här och vilka som inte får det. Det finns i längden bara en rimlig princip för dessa beslut; de som har asylskäl och skyddsskäl får stanna och övriga kommer att behöva återvända.

Det är allvar nu. Valet den 9 september är ett vägval mellan en liberal framtid och en framtid där högerextremister och vänsterpopulister sätter tonen. Sverige ska inte glida isär. Det fria, öppna och toleranta Sverige ska hålla ihop.

Sverker Thorén (L), Västervik
Kandidat till riksdagen